絕代商驕.鯰魚之謎

文:八子

人人都話電影係一個夢工場,八子都覺得架,畢竟每日做朝九晚六得已經好攰啦,唔睇下戲煲下劇發下夢點頂呀!不過,煲劇緊係好過睇戲啦,至少唔駛比幾十蚊呀嘛。雖然八子同好多朋友都一樣好窮,金融風暴後俾人理所當然地減人工,真係要勒住褲頭過日子架!不過八子都算好彩,未窮到連電視都無得睇,最多食少D當減肥囉,起碼可以同其他人發埋同一場夢呀嘛!最近大家齊齊夢見黑武士變白武士,無賴都可以變武士,奸得黎又有良心,又要有頭腦,一次過滿足咁多個慾望,出奇過KINDER出奇蛋呀!

人人都以為自已係條鯰魚
到底我講緊咩?上個月八子追緊《現代奸人堅》,睇得開心之餘仲令人大開眼界,其中有一個好新鮮嘅名詞──「鯰魚效應」,麥提爽都話呢個係管理資源嘅重大問題,原理係點?話說以前挪威人捕魚時,為左令沙丁魚新鮮D,會放一條食沙丁魚嘅鯰魚係沙丁魚群裏面,令沙丁魚有危機意識,博命游就唔會死得咁快啦!鯰魚咁偉大喎,緊係要由主角麥提爽充當啦,所以佢表面上係一個出茅招攞著數,疴尿都隔過渣﹐聰明但係又刻薄得過份嘅無賴,但事實上佢嘅內心係一個就算自己窮到燶都要幫人嘅一個好人。人地大集團請佢收樓,佢仲要自己做醜人做無間道,暗地裏教街坊對抗收購;又幫一班無業遊民開回收公司,仲要自己做埋犯眾憎嘅假想敵,為左令大家奮發圖強,不惜自我犧牲,偉大到連八子都睇到眼濕濕呀!畢竟係香港要揾個有良心嘅人都唔容易呀嘛。

「刻薄」還是「偉大」?
套劇講到鯰魚咁偉大喎,八子都諗緊係咪應該學下做鯰魚,不過八子諗諗下,都應該唔駛跟麥提爽學嘅,香港人個個都覺得自己係嗰條鯰魚,所以人人都話香港人出名躁底,周街都係白鴿眼嘅港女,D老細個個狗眼看人低,八子都唔係無聽過D姐妹比老細鬧到眼紅紅,聲都唔敢出一句,拿錯一件衫俾客仔,分分鐘被人鬧足半日外加投訴。
以前我都唔明點解一個人可以當人地唔係人咁蝦法,到八子睇《現代奸人堅》嘅時候,謎底終於都解開啦!如果佢地唔係天性刻薄,可能係因為佢地都誤以為自己係一條鯰魚,幻想當沙丁魚嘅自尊賤過地底泥嘅話,就可以激發佢地嘅奮鬥心。不過,到底係「刻薄」定係「偉大」都係買大細,睇下最後開咩啫。其實,通常鯰魚都會引致兩種後果,一係無死得咁快,一係死快d。咁如果條鯰魚卒之迫死左人囉,咁咪應該算係「刻薄」囉;但係如果真係成功左,咁咪就算係「偉大」囉!最老套嘅劇情都有得賣啦:女人分手時盡講刻薄說話,激勵到個男人最後發奮圖強名成利就,到果陣個女人又會變左係「用心良苦」架啦…

鯰魚係邊個放落嚟的呢?
當然,做得鯰魚嘅都要夠奸,要識得玩遊戲,先至可以鎮得住D沙丁魚啦!一方面又要確保自己唔駛蝕底;另一方面心情好時咪好似麥提爽咁,飲下紅酒食下芝士又過兩招比D沙丁魚囉﹐幾梳乎呀!唔夠奸做唔成鯰魚嘅人,最多幻想自己係一條沙丁魚,遇著一條好心嘅鯰魚,咪可以打救自己囉,好似呀爽哥咁,人地夠聰明,又係武士嘅高層,所以只要佢肯幫你走走法津罅,勝過你自己游十年呀!
不過,八子嘅媽媽成日都教八子,害人之心不可有,防人之心不可無,「不要問只要信」呢D野八子應該唔會做啦。更何況,大家不要忘記:鯰魚都係由捕魚人放落去嘅,佢追沙丁魚令D沙丁魚可以唔駛咁快死,都係為左D捕魚人謀利!
八子有時諗,點解大家咁鍾意無賴?可能都係因為老老實實生活唔到啫,我地小市民唔夠奸所以成日都比人蝦,故此發夢都要揾一個「其實係好人」嘅奸人堅黎頂住囉!不過,等人黎救,真係同買圍骰食天糊無咩分別,分分鐘比人殺個片甲不留。畢竟,八子做左咁多年人,都真係無見過披著狼皮嘅羊囉。

標籤: ,

一個回應 to “絕代商驕.鯰魚之謎”

  1. 草紙第二期出版啦!!!!!!!!!!!2009年10月 « 草紙 – 草根立場,草根議論 Says:

    […] 八子睇真D — 絕代商驕.鯰魚之謎 […]

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s


%d 位部落客按了讚: